torstai 1. elokuuta 2013

Tervetuloa näyttelyyn 2.8. - 31.10.2013, luovuuden ja hyvinvoinnin pariin. Yhdessä onnistuimme aika hienosti!



Kuvia kurssilta:
Arvoitukseksi jäi tämä kuva, ketä kuvassa on? Kuvan omistaja ei muistanut, kuinkas nyt niin?

 Sillä välin kun kurssilaiset maalasivat akvarelleja, minä luonnostelin heitä työn touhussa.
Ensimmäinen työ tuli valmiiksi.

 Esittelen teosten esillepanoa näyttelyssä.
Esittelen vaihtoehtoisia maalausaiheita.


Uljas kuvaa tärkeää esinettää "Yhtä koska" Ylitornion sanakirjaa.

 Aluksi esittelin oman tärkeän esineeni, rakkaan kamerani.
Kerron kamerani käyttöominaisuuksista Uljaalle. Kuvan ottaminen onnistuu erinomaisesti!

Viimeisellä kerralla viimeistelimme maalaukset. Tässä kuvassa kehystettynä näyttelyä varten, joka on aikavälillä 1.8. -  31.10.2013. Tervetuloa!

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kurssin kolmas kerta ja päivä on 10.4.2013.

Paikalla arvokkaan näköisiä herrasmiehiä. Tarinan tälläkertaa aloittaa herra T, joka on pukeutunut punaiseen paitaan ja siniseen rusettisolmukkeeseen. Hänellä on todella vanha kuva kädessään ja alkajaisiksi hän heittääkin yleisölle toteamuksen " Tulin ottamaan selvää, kuka tietää, keitä henkilöitä tässä 1800 - 1900 luvun vaihteen kuvassa on?  Itse ihmettelen kuvan henkilöiden rintamerkkien määrää ja toteankin puolittain huumorilla, että ovatkohan nämä urheilijoita?

T kertoo myös, että hän on syntynyt Tampereen Pyynikillä Marian sairaalassa, että onko täällä muita siellä syntyneitä. Muutama käsi nousee ylös.

T tulee myös toinen kysymys: "Missä ja miten käytiin toisen maailman sodan viimeinen taistelu?". Arvailuja tulee Venäjästä Viroon ja Norjaan. Oikea vastaus on kuitenkin T.Tomeran mukaan huippuvuoret, jossa Saksa, Venäjä ja Norja ottivat yhteen.

J ottaa esiin oman tärkeän esineensä, kirjan. Kirja ei olekaan ihan mikä tahansa kirja vaan osuu asian ytimeen, Altzheimerin sairauteen. Kirjan nimi on "940 päivään isäni muistina". J kertoi, että hän 3 vuotta sitten sai Altzheimerin diagnoosin. Kirja kertookin juuri tästä, mutta tarinan päähenkilönä on vanhempi mies, jota hoitaa tytär, joka sitten tämän kirjan kokemuksistaan kirjoitti. Isä sai diagnoosin vuonna 2009 ja viime tammikuussa hän kuoli.

Tässä välissä miehet tuumailet ryhmäläisten ikää, koska J on ryhmän nuoremmasta päästä.

E taas on työskennellyt maakaasun parissa, tehtävissä, jossa maakaasuputkia rakennettiin. Työ oli joskus hyvinkin yksinäistä ja näin siellä seuraksi löytyi rengastaltta ja pala puuta, visakoivua. Tästä syntyikin pieni puinen mökki. Työaikana tuli paljon valvottua, mittareiden tarkkailu oli jatkuvaa valppaana oloa. Venäläiset pyysivät töihin maaputkea toimittamaan ja olihan sitä sitten mentävä.

Loppuajasta sitten maalasimme näitä tärkeitä esineitä. Kerroin ryhmäläisille akvarellimaalauksen neljä perustekniikkaa, jaoin värit ja pensselit ja sitten ryhdyttiin maalaamaan. Upeita töitä saatiin aikaiseksi!













Kiitos siis taiteilijoille tästä maalaushetkestä!





tiistai 9. huhtikuuta 2013

Toisella kerralla jatkoimme samalla teemalla, tärkeiden esineiden esittelemisellä.

J. von aloittikin jo viime kerralla, joten hänen esineestään nyt lisää tässä. Esine on paperiveitsi. J von kertoi, esine on ollut hänen työssäoloaikanaan kovassakin käytössä. Hän työskenteli kansainvälisessä kaupassa ja vientitehtävissä. Sukujuuretkin vievät Saksaan ja siksi nimessä tuo liite von.  Hänelle tuli paljon kirjeitä ja tästä paperiveitsestä oli silloin apua niiden avaamisessa. Paperiveitsi on lahja hänen isältään, joka oli aikoinaan merillä ja toi sen sieltä matkaltaan.


J.  oli tuonut mukanaan seetripuisen "munkin", joka on hyvän tuulinen. Kuvasta ei hyväntuulisuus välity ja siitä mainitsinkin. Munkki on Japanista. J. matkusti Japaniin vuonna 1982, jolloin Venäjän ja Japanin välillä oli sota tila. Eli välillä piti myös olla valmiina suojautumaan sodan vaaroilta. J.  oli Japanissa töiden merkeissä ja hänen pomonsa oli Toda niminen henkilö, mikä tarkoittaa riisipeltoa. Muita mieleenpainuvia sanoja oli mm. Henna, joka tarkoittaa "Hullua ulkomaalaista". J. matkusti Japaniin "hitaalla tavalla" eli maitse. Matkareitti kulki seuraavasti: Osaka - Yokohma (yöbussilla), josta Tokioon, Hokkaidoon, Japanin merelle, Nahodkaan (tällä välillä ei sotatilan vuoksi saanut junassa pitää ikkunoita auki, jos Venäläiset ampuvat), sitten Siperian junaan, Moskovaan ja sieltä Helsinkiin.



Viime kerralla myös hieman keskustelimme puheliaan Jyrin kanssa, joka kertoi mm. juuri hyvistä peleistä ja muistia virkistävistä tehtävistä. Jyri tekee sanaristikoista ja jotta sanat pysyisivät hyvin mielessä ja niiden moninaiset merkitykset, hän piirtää niistä kuvan, josta voi sitten jokainen miettiä, mitä kuva esittää. Tämän idean hän oli alunperin saanut Simo Frangenilta. Jyrin harrastuksiin kuuluu myös valokuvas ja sainkin häneltä hyviä vinkkejä, mitene esim. tälläinen kuva pitäsi ottaa. Ensinnäkin pitäisi suunnata johonkin tummempaan kohteeseen ja ottaa kameran alkuasetukset siitä, jotta myös kuvassa olevan piirroksen ääriviivat näkyisivät paremmin. Aivan oikein! Minulla ehkä onkin opittavaa tältä herramieheltä. Jyri näytti myös valokuvaa omasta kotona olevasta kamerakokoelmastaa, mikä onkin aika kattava.



Kurssin loppumetreillä palasimme jo viime kerralla aloittamaamme musiikki aiheeseen. Laitoin kiertämään paperin, johon jokainen saa laittaa jotakin omasta musiikkimaustaan. Toivomuksia tuli: Jokin hidas, Solenzara, Kari Tapio, Kuolleet lehdet, Saarenmaan valssi, Georg Ots, Partisaani valssi. 

Lopuksi kerroin, että seuraavalla kerralla maalaamme akvarelleja. Kerroin, että kerron neljä perustekniikkaa ja sitten ryhdytäään maalaamaan tätä tärkeää esinettä. Samalla kun he maalaavat, minä luonnostelen heistä hiilipiirroksia. Katsotaan, miten meidän 1,5 tuntia kuluu.



perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ensimmäinen kerta aloitettiin leikkimielisesti toisiimme tutustumalla. Ryhmä on kyllä entuudestaan tuttu itse ryhmäläisille, minulle uusi. Aluksi kyselin onko ryhmäläisillä jotakin seuraleikkiä tai muuta muistamiseen liittyviä pelejä, joita harrastavat. Yksi osallistujista kertoi omakohtaisia kokemuksia. Hän tekee sanarisktikoita, pelaa lumikuppia ja erilaisia sanapelejä.

Aloitimmekin tämän ensimmäisen kerran pienellä muistitreenillä. Eli jokainen kertoi oman nimensä ja lisäksi edelllä olevien nimet. Etunimen lisukkeeksi yritettiin keksiä myös etunimeen sopiva artikkeli samalla kirjaimella. Osapuilleen juttu meni oikein hyvin ja esittelykierros päästiin loppuun.

Kurssin keskiössä on itselle rakas "esine" ja aika pian aloimme aihetta ruotimaan. Yhdeksästä ryhmäläisestä kolmella oli esine mukana. Aloitimme siis heistä. Selitin heille, mitä aiomme tehdä eli voi kertoa esineestä jotakin ja sitten jokainen valokuvaa oman esineensä itsenäisesti. Kuvat siis ovat henkilökohtaisesti ryhmäläisten ottamia.

Ryhmäläisiä olivat:

L. Laiska - kotiavaimet
 Miksi tärkeä? Edustaa itsemäärämisoikeutta. Voin yksin kuljeskella, jos siltä tuntuu. Tärkeä asia!

Mitä haluan kertoa itsestäni: Kiertänyt maailmaa, asunut monella paikkakunnalla. Ammatiltaan naistentautien lääkäri.

U.Utelias - sanakirja


 Miksi tärkeä? Kirja liittyy kieleen ja ammattiin ja kotipaikkakuntaan Tornioon. Kirja on Tornion murteen sanakirja. Olen kotoisin Ylätorniosta, Kaulinrannan kylästä. Sanakirjasta poiminta: suuttua - kauhtua

Mitä haluat kertoa itsestäni: Synnyin ennen sodan alkua. Ammatiltani olen kielten opettaja, keskittynyt Englannin kieleen. Kieltä olen opettanut ulkomaita myöten mm. Venäjällä  kielikurssimuotoisena. Opiskelin ylioppilaaksi Ylitorniossa ja maisteriksi Turussa. Myöhemmin sain myös läänin opetusneuvos arvon.

R. Reipas - oma kuva lapsena avaimenperässä


Miksi tärkeä? Silloin kun kuva otettiin, sain elämäni ensimmäisen pallon. Toisella puolella on kuva minusta myös ja siihen liittyy ikävempia muistoja. Veljeni kuoli tuona kesänä Lauttasaaressa.

Mitä haluat kertoa itsestäsi? Teen sukututkimusta. Olen valmistunut teknillisestä koulusta koneenrakennusteknikoksi. Erikoistuen myöhemmin muovikoneen rakentamiseen. Taisin olla sellainen muoviosaston pomottaja. Jo isäni oli alalla ja rakensi ensimmäisen muovikoneen kun minä synnyin.

Olen ollut samassa työpaikka J. von:n kanssa.


J. von - esine vielä harkinnassa

Miksi tärkeä?

Mitä haluat kertoa itsestäsi? Olen syntyisin Tampereelta, Pyynikiltä. Opiskellut Pyynikin ammattioppilaitoksella. Harrastukset ovat olleet tärkeitä. Olen mm. laulanut mieskuorossa. Tunnenko Matti Hienivahon, joka laulaa Messukylän Pelimannipojissa. Nuorena olin kukkashuppari eli juoksupoika. Olen ollut töissä samassa työpaikka R. Reippaan kanssa.

Lopuksi keskustelimme musiikkimausta ja kerroinkin, että useimmiten se lempimusiikki tulee ajalta, jolloin itse olimme nuoria. Silloin alkoi tippumaan pikkuhiljaa nimiäkin, kuten Beatles, Elvis, Paul Anka ja Juice.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Omia kommentteja: Ryhmässä oli oikein huumorintajuista porukkaa, mikä loi mukavan ilmapiirin. Valokuvista tuli upeita. Erityisesti. U.Uteliaan otos sanakirja kosketti. Se kertoo kaiken tästä ryhmästä sanoin ja kuvallisesti. Oikealla ylhäällä näkyy miehet mustissa housuissaan ja kirjassa lukee "yhtä-koska". Upea teos!

----------------------------------------------------------------------------------------------



tiistai 12. maaliskuuta 2013

Muistiyhdistyksellä tavataan tänään 13.3. uusi ryhmä

"Esineestä asiaa" -kurssi jatkuu Muistiyhdistyksellä. Ryhmänä "Junnut".

Kurssi runko:


13.3.
Tärkeä esine mukaan! Tutustumista ja muistileikki nimien ympärille rakennettuna. Toivemusiikkia kuunnellaan. Tehtävän anto. Otetaan valokuva omasta esineestä. Siitä tehdään kortti seuraavalla kerralla, jolla omat läheiset/läheinen kutsutaan 3. kerralle ja päätöstilaisuuteen mukaan. Kutsukorttiin merkintä, että vain tällä kortilla tapahtumaan (laitetaan seinälle esille). 

27.3.
Askarrellaan kortti/kortit ja mietitään, kenelle se lähetetään. Kuunnellaan musiikkia toiveiden mukaan.


10.4. Juodaan yhdessä kahvia, keskustellaan. Aloitetaan maalausurakka (vesivärit) tärkeän esineen tiimoilta. Teen hiilipiirroksia kurssilaisista. 

24.4. Maalaustöiden ja korttien esille pano. 

8.5. Avajaistilaisuus, johon kutsutaan kurssilaiset ja kurssilaisen lähin henkilö